„Nur Bares ist wahres”

Ce-i în mână nu-i minciună – cam așa s-ar interpreta proverbul din titlul acestei postări. Sau „Geld stinkt nicht” – banii nu put, o altă expresie ce face parte din cultura cash a Germaniei. O cultură foarte frustrantă pentru cineva care vine dintr-o țară unde aproape orice tranzacție în orice alimentară de cartier se poate face cu bani gheață. Germania are o reticență bine înrădăcinată, dar greu de justificat la plățile cu cardul.

Există mai multe potențiale motive pentru care nemții sunt atât de reticenți la plata cu cardul, iar sistemul bancar deși probabil cel mai mare și mai bogat din UE la ora actuală nu face lucrurile mai ușoare pentru noi cei care vrem să renunțăm la bani gheață pentru plățile minore. Unul dintre ele este faptul că nemții sunt, mult mai mult decât noi românii, persoane private ce pun preț enorm (exagerat aș zice) pe intimitate fiind de-a dreptul secretoși. Teama sau mai bine zis reticența de a nu fi urmărit și de a nu lăsa pe „big brother” să vadă ce cumperi este reală inclusiv în rândul tinerilor care probabil sunt crescuți în acest spirit.

Apoi sistemul bancar creează și el șicane, prin faptul că comisionează în continuare foarte mult tranzacțiile cu cardul și asta duce la un grad redus de adoptare al terminalelor de tip POS mai ales în afacerile mici cu cifra de afaceri mică. Pur și simplu micii comercianți nu își permit comisioanele impuse și tranzacționează exclusiv cu cash. Este foarte frustrant să te trezești fără bani la purtător și să te afli în imposibilitate de plată la un mic magazin după ce ți-ai ales deja produsele dorite.

Pe lângă toate astea, sistemul financiar german oferă un tip de card pe care noi în România nu îl cunoaștem. Se numește EC (electronic cash) sau Geldkarte și este reprezentat de obicei de cardurile firmei Maestro. Tipul ăsta de card este de fapt un soi de portofel electronic din care transferurile se fac instant către entitatea la care plătești și multe magazine cu POS acceptă DOAR aceste tipuri de carduri! Ce e drept majoritatea băncilor îl oferă ca standard, dar este foarte limitat în ceea ce poate face și nu poate fi folosit în afara Germaniei. Cardurile de debit de tipul MasterCard sau VISA vor fi cel mai adesea denumite card de credit (Kreditkarte) de către comercianți, chiar dacă nu este vorba nicăieri de o creditare – nu o dată am pățit să înmânez cardul vânzătoarei din magazin și aceasta să se uite ofuscată la mine și să îmi spună că nu acceptă carduri „de credit”. Prima oară cred că am făcut și un pic de scandal pe tema asta pentru că nu reușeam să o fac să înțeleagă că este un simplu card de debit cel cu care încerc să plătesc.

Poate te întrebi și ce e atât de neplăcut în a avea o bancnotă sau două la tine pentru micile cumpărături din magazine în care plata cu cardul nu este acceptată? Păi în principiu e vorba de comoditate. Este mult mai simplu să ai la tine un card (sau mai nou niciunul, pentru că serviciile Apple pay si Google pay te scapă de nevoia de a umbla cu carduri atâta timp cât ai baterie la telefon) mai ales în zona Euro unde cele mai comune denominări ale monedei și anume 1 și 2 Euro sunt monede! Și nu unele tocmai ușoare, iar o bancnotă de 20 de Euro cu care plătești o înghețată de la automat se poate transforma brusc în 6, 7 monede de 2 Euro care îți trag pantalonii jos 🙁

Dar în principiu e mai mult vorba de un soi de șoc cultural pentru că nu te aștepți de la cea mai puternica națiune a Uniunii Europene, țara care produce unele dintre cele mai râvnite automobile și tehnologii din lumea asta să fie atât de înapoiată la capitolul plăți cu cardul, în timp ce în eterna și fascinanta Românie poți face cumpărături aproape exclusiv cu plastic, economisind timp,scăpând stresul de a umbla cu bani gheață mai ales când vorbim de sume mai mari și un lucru deloc de neglijat din punctul meu de vedere – având mai multă grijă de sănătatea ta pentru că banii sunt infecți și poartă tot felul de boli.

P.S. Dacă tot am vorbit de boli, pandemia a mai schimbat un pic starea lucrurilor cu sensul că din ce în ce mai multe magazine mici acceptă plata cu cardul față de anul 2019 de exemplu, dar există de multe ori limite de la care ai această opțiune (cel mai des trebuie să cumperi de minim 10 Euro ca să „deblochezi” plata cu cardul).