Nemții și politețea

Săptămâna trecută am spart un mit, cel despre punctualitatea nemțească, care de cele mai multe ori este fix atât – un mit. Ca să nu continui cu postările pe un ton negativist, azi voi vorbi scurt despre un aspect important al „Alltag-ului” (viața de zi cu zi) din Germania, și anume politețea.

Nemților le place să fie domniți și să li te adresezi politicos chiar și în situații mai amicale. Ca să vorbești cu cineva la per tu trebuie de obicei să ceri permisiunea. De exemplu când cineva te ia cu „dumneavoastră” poți sugera că este în regulă să ți se adreseze la „per tu” (în germană – „per du” sau „duzen”). Aceștia pot accepta sau refuza oferta, în funcție de vârstă, poziție socială etc.

În companii ți se va spune de regulă din prima zi de muncă, dacă se practică pronumele de politețe sau dacă te poți adresa la per tu tuturor. În firma în care lucrez eu, suntem toți la per tu, dar cu clientul (Porsche) de cele mai multe ori primul contact se face folosind formulele de adresare de politețe, iar apoi dacă devii „friendly” sau dacă ai conversații regulate cu persoanele respective se va trece la tutuit. Dacă ai de a face cu persoane cu titluri științifice (doctor, de exemplu) trebuie să fii foarte atent că le folosești în conversație! Altfel riști să fii considerat nepoliticos, chiar dacă ai folosit o adresare cu „dumneavoastră”.

Până aici nimic neapărat ieșit din comun, cumva chestii cu care eram obișnuit de acasă, deși până acum am lucrat doar în firme în care adresarea se făcea aproape exclusiv la per tu. Partea interesantă începe când ai de a face cu străini complet, de la care de exemplu dorești să cumperi ceva. Fie că vizitezi cel mai popular site de mică publicitate ebay-kleinanzeigen.de, fie că dorești să cumperi o mașină, este foarte important să fii politicos pentru a-ți crește șansele să obții un preț mai bun, sau chiar să obții produsul în sine. Cumpăr destul de des chestii la mâna a doua și nu o dată mi s-a spus că am primit oferta respectivă pentru că am fost cel mai politicos dintre cei care au contactat vânzătorul respectiv. Germania este o țară cu peste 80 de milioane de locuitori, iar un produs chiar și second-hand (mai ales când e vorba de mașini la prețuri bune) atrage sute și sute de potențiali clienți, iar de cele mai multe ori politețea cumpărătorului va fi criteriu de departajare!

Așa că ai în vedere, chiar dacă tot ce îți dorești este să obții o mașină la mâna a doua din Germania, la adresare! Fii politicos și vei fi răsplătit cu siguranță. E valabil și dacă nu cunoști limba germană ci de exemplu doar engleză.

1 thought on “Nemții și politețea”

  1. Pingback: Podcast “Un român în Londra” ep 149 – O iarnă veritabilă în Londra – Manuel Cheța

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *