Ghid de bune practici pentru înscrierea la facultate în Marea Britanie

Buna tuturor! In acest articol puteti gasi in scris informatiile discutate in episodul 11 Diasporacast de catre Adrian Cozmuta. Aici puteti gasi cele mai importante link-uri pentru a va ajuta in procesul vostru de inscriere la universitate in UK, si un scurt rezumat al discutiei cu Adrian.
Despre Adrian Cozmuta si ce il recomanda pentru a realiza acest ghid:A absolvit liceul economic Nicolae Titulescu din Baia Mare, iar in 2012 a plecat la studii in Marea Britanie, intai la Cambridge, mai apoi la Glasgow. In prezent este doctorand in Economie si Istorie Economica la universitatile Glasgow si Kyoto, cercetator asociat in proiect cu Fondul Monetar International si programul lor de privatizari si viitor cercetator asociat la Harvard University.Domeniile sale de cercetare sunt privatizarile, economia industriei de aviatie civila, economie publica, economie politica, istorie economica, istoria businessului. Adrian si-a dorit sa creeze acest ghid pentru ca primeste adesea intrebari de la tineri ce isi doresc sa studieze in UK despre procesul de admitere. Exista probabil destule persoane care va pot ajuta contra unor sume de bani cu aceasta procedura, dar acest ghid este complet gratuit pentru oricine isi doreste sa faca acest pas. Pe larg, puteti afla mai multe ascultand episodul 11 din Diasporacast. Pe scurt, aici veti gasi principalele puncte la care sa fiti atenti in procesul de inscriere si admitere, iar la sfarsitul articolului veti gasi o serie de link-uri utile. Cele mai importante 10 elemente la care trebuie sa fii atent cand te inscrii la facultate in UK le gasesti aici:


1) Pregateste-ti documentele din timp – este foarte important sa incepi procesul de inscriere cat mai repede cu putinta. NU este nevoie sa fi absolvit deja liceul si nici macar sa fii in clasa a 12-a. Trebuie sa te informezi despre ce documente ai nevoie si sa le pregatesti cat mai din timp, ideal cu cel putin un an inainte sa termini studiile de liceu. Diploma de bacalaureat o poti atasa mai incolo. Nu uita ca ai nevoie si de un asa-numit “Personal Statement” pe care e bine sa il corectezi impreuna cu cineva de incredere si sa fie cat mai elocvent.
2) Personal statement conteaza- aici e important sa le spui despre pasiunea ta, despre unde te vezi in viitor, cum universitatea la care aplici te va ajuta sa ajungi acolo, care sunt cateva dintre hobbyurile tale (e bine sa insisti pe partea academica). Personal statement e oportunitatea ta de a arata cine esti tu si de ce ar trebui sa fii considerat un candidat puternic.
3) Informeaza-te despre universitatile la care vrei sa aplici- fiecare universitate are diverse domenii de studiu si este important sa stii unde iti doresti sa aplici. Mai mult decat atat, fiecare universitate are anumite documente pe care ti le va cere la inscriere, astfel incat e foarte important sa stii care sunt acestea si cum le poti obtine.Cele mai bune universitati fac parte din Russell Group pentru ca sunt printre cele mai bune din lume, dar sunt si universitati excelente care nu fac parte din grup (ex. Aberdeen, St. Andrews, Bath).
4) Nu fii intimidat de proces – daca crezi ca esti un candidat bun merita sa incerci la cele mai bune, inclusiv Cambridge. In general, daca ai minim media 9 la bacalaureat si in jur de 9.30-9.40 media pe toti anii de liceu, atunci ai sanse foarte mari la cele mai bune. Chiar daca ai si o medie mai mica, in jur de 8 la bacalaureat, poti sa fii considerat la universitati bune. Foarte important de stiut aici este ca si daca nu esti admis din prima, poti incerca anii urmatori la aceeasi universitate, si poti primi un raspuns pozitiv!
5) Aplica prin UCAS daca aplici la licenta (undergraduate) – este sistemul online prin care se poate aplica la universitatile din UK. Daca esti la master sau doctorat, o sa trebuiasca sa aplici prin sistemele online ale universitatilor respective. Orice alt sistem online de aplicatie prin licenta nu este autorizat. Daca ai nevoie de ajutor, poti gasi consultanti care te pot ajuta cu acest proces, bineinteles contra-cost. Noi zicem ca poti economisi niste bani urmarind pasii din acest ghid.
6) Ai grija la cheltuieli – o sa fie scump mai ales la inceput, asa ca e bine sa te informezi despre costuri si sa pui niste bani deoparte. Universitatile din UK au pagina de web in care iti prezinta niste costuri generale. E posibil sa ai oportunitatea de a aplica si a primi burse, aici depinde de universitatea la care aplici. Mai mult, exista imprumuturi prin guvern la care poti avea acces, iar acest imprumut nu trebuie restituit imediat dupa ce ai absolvit. Munca part-time in cadrul universitatii este iar o posibilitate, pentru ca sunt universitati care pun la dispozitie munca accesibila pentru student, in principal in roluri administrative si de suport academic. In principal, studiatul in Marea Britanie poate fi scump si acest lucru este mai ales adevarat daca studiezi in Londra sau intr-un oras universitar cum e Cambridge. ATENTIE! Multe universitati nu accepta sa te angajezi full-time sau in afara universitatii pe durata studiilor asa ca trebuie sa iti stabilesti bine un buget.
7) O sa fie mai dificil la inceput – chiar si cei mai buni student romani au probleme la adaptarea cu un nou sistem educational. E normal sa te simti un pic coplesit la inceput pentru ca sistemul britanic se bazeaza pe gandire critica si mai putin pe memorare. Poti uita de “tocit”, este momentul sa iti exersezi cu adevarat creierul. Daca vrei sa vorbesti cu cineva despre asta poti sa contactezi departamentul din cadrul universitatii care se ocupa cu ajutatul studentilor care intampina dificultati academice. Acest department este foarte raspandit printre universitatile britanice si are scopul de a ajuta studentii care vin dintr-un alt tip de sistem educational.
8) Daca ai fost respins, nu e capat de drum – poti aplica din nou, sau poti fi acceptat in ciclul urmator de studiu (Master, Doctorat). Un exemplu vine de la o fata care a incercat la licenta si master la Cambridge. A fost respinsa atunci, dar a fost pana la urma acceptata sa isi faca doctoratul. De asemenea, e important de stiut ca sunt universitati bune si in afara de cele din UK, Scandinavia de exemplu este o destinatie populara pentru studentii romani. Germania nu mai cere taxe de scolarizare. Sunt si alte oportunitati, asa ca nu trebuie sa te simti dezamagit daca nu ai reusit, o sa ai alte oportunitati de a aplica.
9) Brexit – informeaza-te si tine-te la curent cu ce se intampla in Marea Britanie, mai ales in urmatorii doi ani. E posibil ca guvernul britanic sa schimbe anumiti termeni de admitere si cheltuieli de scolarizare. Brexit-ul a inceput sa produca efecte si desi este posibil sa nu afecteze in mod foarte puternic admiterea, trebuie sa fii pregatit. Site-ul guvernului britanic va avea noutati in legatura cu aceste schimbari.
10) Inarmeaza-te cu rabdare – chiar daca esti acceptat, o sa dureze pana lucrurile se pun in miscare. O sa dureze pana te obisnuiesti cu societatea britanica si sistemul de invatamant. Nu te descuraja daca la inceput o sa iti fie dificil. O sa iti fie dor de familia de acasa si prietenii tai. Poti tine legatura cu ei prin platforme sociale, precum Skype. Cu timpul, o sa iti faci prieteni si in Marea Britanie si o sa ai oportunitati suficiente sa intalnesti alti oameni, chiar si alti studenti romani. Un mod de ati face prieteni este prin implicare in diverse societati si cluburi de interes prin intermediul universitatii. Aceste societati au fiecare un anumit interes, de exemplu poti gasi o societate dedicata jocurilor video sau a dezbaterilor academice. La universitati cu numar mai mare de studenti o sa gasesti mai multe societati si e posibil sa gasesti o societate a studentilor romani in care poti lua parte si tu. BONUS: Vremea – pregateste-te de vreme inchisa daca vii aici. Sudul UK are parte de mai multa soare decat partea de nord si mai ales Scotia, dar tot nu se compara cu vremea din Romania. E indicat sa te pregatesti de vreme ploioasa si de foarte mult vant, mai ales in Scotia unde e recomandat sa iti cumperi pelerina de ploaie. Iernile in UK sunt in special ploioase. Iti sugerez si sa iei suplimente de vitamina D pe parcursul lunilor de iarna, acest lucru este in special recomandat de guvernul scotian.

Link-uri utile

Membrii Russell Group (cele mai bune universitati din UK, la care se merita sa aplici):https://russellgroup.ac.uk/about/our-universities/
UCAS (sistemul de aplicatie online pentru studenti la licenta la universitatile din UK, unde ai dreptul la 5 optiuni de a aplica):https://www.ucas.com/students
Topul celor mai bune universitati din lume (sunt multe ranking-uri de universitati, dar acesta pune cel mai mare accent pe cercetare si partea academica), in general se merita sa aplici la universitati din top 200. Important de realizat ca nu exista o universitatea care e cea mai buna la toate. Sunt foarte putine diferente intre universitatile top 100, toate sunt prestigioase si au calitatea cea mai buna de predare, cercetare, si resurse.https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2020
E foarte important sa consulti paginile de admiteri pentru informatii referitoare la documentele necesare pentru aplicatie. Fiecare dintre universitatile din UK au o pagina de Admiteri cu informatii precum exemplul urmator pentru admiteri la licenta:https://www.gla.ac.uk/undergraduate/entryrequirements/https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/applying/entrance-requirements
Nu ezita sa le trimiti un e-mail sau sa-i contactezi telefonic pentru diverse intrebari. Acest lucru NU te dezavantajeaza!Forum pentru diverse topicuri despre studiul in UK, de la discutii despre aplicatii, despre universitati specifice, si viata in Marea Britanie:https://www.thestudentroom.co.uk/forum.php#f307
Si nu in ultimul rand, adresa personala de contact (Adrian Cozmuta) pentru diverse intrebariadrian.cozmuta@cantab.net

P.S. Daca ti-a placut acest ghid si il consideri util, nu uita sa il impartasesti cu cat mai multa lume. Daca ai sugestii de imbunatatire, sau daca iti doresti sa abordam si alte subiecte de interes pentru romanii plecati peste hotare, nu ezita sa ne contactezi la romaniaexpat@gmail.com sau pe retelele de socializare. Mult succes la admitere!