Diasporacast după primul sezon

29.10.2019 – ziua in care am lansat primul episod Diasporacast. Dupa cateva luni in care m-am tot gandit la o varianta, la ce ar trebui sa zic si pe cine ar trebui sa intervievez, dupa multa sovaiala cauzata de timiditate, emotii si teama de a vorbi public, am pus telefonul pe masa si am inceput sa inregistrez. Ganduri neasezate pe hartie, spontane, dar pe care doream sa le fac publice. Am inregistrat si am pus online. Fara cine stie ce editare, fara sa fi ascultat vreo clipa ce am spus – nu am avut curaj, nu voiam sa imi aud vocea. Oricine s-a auzit vreodata inregistrat mai mult de trei secunde poate probabil sa confirme ca persoana aceea suna ca altcineva, nicidecum ca noi… Eram ingrozit. Cum o sa reactioneze lumea? Ce ar trebui sa fac acum? Incotro o apuc? Lucrurile aveau din fericire sa se aseze demonstrand inca o data ca cel mai greu este sa te apuci de ceva si apoi treaba aproape ca merge de la sine.


Astea au fost primele clipe din viata Diasporacast. Apoi au urmat interviurile, mai intai cu persoane cunoscute, apoi cu oameni care au aflat de podcast de la terti si au gasit de foarte bun augur ideea de a avea un podcast dedicat romanilor din diaspora. Incet incet s-a dus vestea. Mi-a fost rusine si teama sa il impartasesc cu apropiatii. Nici maica-mea nu a stiut ca fac asta in prima luna cel putin. Inca am un fel de trac sau de jena, asa ca nu prea imi fac reclama pe profilul privat. Ma tem ca voi fi judecat poate gresit, sau cine stie? Dar pana la urma, Diasporacast este produsul meu, in care cred, si care va continua pentru inca un sezon incepand din toamna. Feedback-ul primit pana acum a fost bun si foarte bun si pentru asta vreau sa le multumesc in primul rand invitatilor care si-au facut curaj sa vina in fata microfonului si sa isi spuna povestea, iar mai apoi dar nu mai putin important publicului, fara de care orice produs media ar deveni irelevant.

Prea mult timp a trecut de cand romanii au inceput sa rupa granitele, si prea putin se face in continuare pentru a veni in ajutorul acestor oameni cu povesti aparte si experiente din cele mai diverse. Astea sunt ganduri care ma strabat de multa vreme, dar carora am acum un motiv si posibilitatea de a le da un sens si o directie. De aceea Diasporacast va continua sa ofere o voce romanilor din diaspora, dar se va extinde cu noi tipuri de emisiuni.


Pe langa interviuri, pregatim episoade informative, educative, care sa vina in intampinarea unor probleme frecvente cu care romanii de peste hotare se confrunta si asta nu de ieri de azi. Vom discuta despre integrare, despre locuri de munca, despre timp liber si multe alte lucruri si ca de obicei, vom incerca sa pastram o calitate cat mai ridicata a produselor Diasporacast.
Pana atunci insa, plecam in vacanta. Adica nu plecam nicaieri, dar planificam si inregistram urmatoarele episoade si intre timp vom mai lansa cateva, doar cu un ritm mai scazut decat cel obisnuit, probabil unul pe luna. Daca ati avut rabdarea sa cititi pana aici, va rugam sa ne ajutati ca de obicei, cu un like, un share si chiar cu un mesaj, despre ce subiecte credeti ca ar trebui sa abordam in sezonul urmator.
Ramaneti in siguranta, sanatosi, si sa ne auzim cu bine in curand!


Vlad