“Diaspora ne-a îmbolnăvit!”

„Diaspora e de vina”, „acum nu le mai place în străinătate”, „sa rămână acolo la ei, de ce se întorc acuma acasă, când e greu?” – astea și multe altele ca ele aud și citesc foarte des în ultima vreme. Diasporenii au devenit peste noapte „leproșii” României, persoane ingrate care fac rău, și pe care romanii „neaoși” nu le mai vor „la ei în tara”, ca și cum o țară ar aparține cuiva… Mass-media tine cu tot dinadinsul sa arate cu degetul către românii întorși din cauza crizei COVID-19 din Spania, Italia, Germania etc. Asta ca și cum daca ei nu ar exista, sau cel puțin daca nu s-ar întoarce în România, cupola magică dacică de deasupra României, ar proteja-o de Coronavirus.

Zau? Dar ce se întâmplă cu toți cetățenii rezidenți ai României care au mers și acum, ca în fiecare iarna, la ski în Austria, Elveția, Italia și din care sunt destui infectați acum? De ei s-a uitat, pentru ca presa a ținut cu tot dinadinsul sa transforme asta într-o problema venita „de la străini”, pentru a învrăjbi și mai tare romanii (deja dezbinați și confuzi) intre ei. “Divide and conquer” va spune ceva?

Ei bine imi pare rău sa va dezamăgesc, dar diaspora aparține tot României. Avem (fie ca ne place sau nu) aceleași drepturi, suntem cetățeni ai aceluiași stat care uita foarte repede de noi când nu are un folos direct din partea noastră (ba niște alegeri, ba niște proteste), care mai mult decât atât S-A BUCURAT ca a scăpat de povara multora dintre noi când am ales sa luam calea occidentului, chiar daca de multe ori contribuim la bunăstarea României la fel ca orice alt cetățean, ne plătim taxele într-o Uniune Europeană de pe urma căreia beneficiază (sau ar trebui sa beneficieze, daca amatorismul, prostia și lăcomia nu ar fi trăsăturile de baza ale conducătorilor – ca de lideri nu poate fi vorba – statului roman din ultimii 30 de ani) și românii din România, iar acest stat roman ar trebui sa aibă soluții și pentru noi, la fel ca pentru oricare alt cetățean rezident pe teritoriul României! Oamenii ăștia nu s-au întors ca nu mai puteau de bine. S-au întors forțați de împrejurări fie din lipsa unor forme legale de munca și teama ca nu vor fi tratați daca se îmbolnăvesc, fie ca și-au pierdut locurile de munca fie ca pur și simplu își doreau sa fie aproape de cei dragi în aceasta perioada, un sentiment ancestral ce nu poate fi ignorat și care e mai puternic de multe ori decât însăși rațiunea.

In concluzie as vrea sa încercăm sa nu mai cautam vinovați intre cetățenii de rând, care cu bune și rele acționează dupa cum le dictează sufletul și mintea, ci sa vedem ce fel de soluții se pot găsi astfel încât o asemenea situație sa nu mai ia prin surprindere (daca nu e iarna, e altceva) autoritățile române. Haideți sa vedem cum putem ajuta PE BUNE sa creem un stat puternic, care sa poată servi interesele și nevoile TUTUROR cetățenilor săi indiferent de tara de reședință și atunci vom fi cu adevărat câștigați și infinit mai liniștiți. Asta este un fel de ultim semnal de alarma dat României, e ceasul al 12-lea. Daca nici dupa ASTA nu ne trezim sa spunem “asa nu se mai poate“ într-un singur glas și pe aceeași limbă și nu ne asiguram cu orice preț ca în România se construiesc spitale, drumuri, cai ferate, scoli și tot ce mai avem nevoie pentru a avea acea mult visată „țară ca afară” suntem cu toții vinovați în aceeași măsură, indiferent ca locuim la București, Napoli, Paris, sau Constanta.

Stați în case, rămâneți sănătoși și fiți buni cu semenii voștri, măcar în vremurile astea grele.