Despre Diaspora română

Despre Diaspora română ar fi multe de spus… Ce înseamna diaspora în primul rand? Ei bine diaspora reprezintă prin definiție totalitatea cetățenilor unei țări ce au decis să locuiască în afara granițelor sale. Practic eu, tu, noi reprezentăm diaspora română. România are una dintre cele mai mari diaspore la nivel mondial raportat la populația totală a țării. Unele estimări duc aceasta cifra la peste opt milioane, ceea ce ar reprezenta un sfert sau chiar mai mult din populația României. Având în vedere cât de multe s-au întâmplat în ultimii 3 ani și cat de multă lume emigrează zilnic în ultima perioada, doar recensământul mult așteptat din 2021 va spune adevărata poveste a diasporei.

Cei mai multi cetățeni sunt plecați în țările latine: Spania, Franța, Italia, urmate de Germania și Marea Britanie, apoi de multe alte țări. Până și Mongolia e creditată cu cel puțin un imigrant din România! E normal, lumea a ales sa meargă în general în țări care oferă un plus de bani la salariu, un plus de calitate a vieții, au costuri de trai nu foarte mari, și probabil cel mai important, au limbi ușor de învățat pentru noi, datorita asemănării cu limba română, mă refer aici desigur la limbile latine.

Din păcate realitatea crudă este ca nu toți românii din diaspora o duc bine. Unii au plecat mănați strict de foame, fără prea multa scoală, au fost ”vrăjiți” de promisiunea unui salariu mai bun și acum se chinuie prin străinătate, mulți dintre ei uitați de lume, de prieteni, de familie. Ei vor face focusul unor postări ulterioare și speranța mea este ca în timp să reușim să le întindem și lor o mână de ajutor.

Diaspora țării noastre în schimb este probabil mult mai importantă pentru statul român decât în alte țări datorită sumelor imense de bani pe care le trimit înapoi în România. Un expatdin Statele Unite probabil nu a emigrat ca să facă bani, pe care să îi trimită înapoi în SUA la părinti, copii, sau ca să își ridice o casă. În România în schimb, exista cartiere și localități întregi cu case mari, noi, frumoase construite cu bani câștigați de expati. Practic aceștia fac bani în străinătate pe care ii cheltuie în România, contribuind an de an cu sume frumoase. O fi bine, o fi rău? Nu sunt în măsura sa judec. Până la urmă e important ca fiecare să fie mulțumit cu alegerile sale.

Diaspora se extinde, zi de zi, an de an. Din păcate din observațiile mele, diaspora română este destul de dezbinată. Oamenii încearcă în continuare să se însele unii pe alții, să își dea țepe, să fure de la alți români. Oare de ce? Exista ceva în ADN-ul nostru care ne face sa fim răi unii cu alții? Este așa de important oare să faci bani cu orice preț? Unul din visele mele când m-am hotărât să creez aceasta platformă a fost inclusiv acela de a crea un loc unde românii să colaboreze, să se unească; dacă tot punem atât de mult preț pe Marea Unire, hai să încercam să fim uniți și în afara României!

Pe curând!

Surse informații