De ce este diaspora importantă?

O întrebare pe care prea puțină lume și-o pune și al cărei răspuns este atât de complex încât aș putea să vorbesc multe ore despre asta. Dar ca să nu plictisesc puținii mei ascultători fideli, am decis să fac un rezumat al motivelor pentru care diaspora este importantă pentru România din punct de vedere al contribuțiilor pe care diasporenii le aduc și le vor aduce și pe viitor la bunul mers și la evoluția României.
Am decis să încerc să răspund acestei întrebări pentru că eu însumi am avut perioade în care am spus ”-Bă, da’ ce le mai pasă ăstora care au plecat de România? Că și așa ei vin numai prin concediu, au bani de cheltuit, case etc. Ia să-și vadă ei de Italia lor!” Ce naiv eram 🙂 Am judecat niște oameni fără să înțeleg defapt mecanismele complexe care i-au făcut să părăsească țara și fără să înțeleg că cei mai mulți dintre ei trăiesc în continuare cu speranța că într-o bună zi se vor putea întoarce ACASĂ.


Anul acesta a început cum nu se poate mai prost, cu această pandemie SARS-CoV-2 și unele din primele persoane care au intrat în colimatorul presei românești au fost fix românii de peste hotare care au început să aglomereze punctele de trecere a frontierei spre casă (de ce nu îi consider singurii vinovați am scris aici). Au fost făcuți în toate felurile și considerați de opinia publică cei care au adus virusul în România. Reputație proastă au cei din străinătate de foarte multă vreme, iar eu am considerat că acum la aproximativ un an de când am lansat acest proiect independent ar fi un motiv foarte frumos să sărbatorim și părțile bune și contribuțiile diasporei la progresul României așa pe scurt și să încercăm să vedem acești oameni și din alt unghi, mai pozitiv.
Așa că dacă ești interesat să afli cum contribuie românii din diaspora la progresul și bunăstarea României, te invit să asculți cel mai nou episod Diasporacast.