Cum m-am angajat în Germania?

Salutare! Bine v-am regăsit cu această postare pe blog. Sper că postările anterioare v-au atras interesul față de acest proiect și sper că nu v-a fost prea greu să citiți gândurile mele transpuse în scris. Sunt chiar foarte multe lucruri de zis și nu este întotdeauna ușor să sintetizezi esența fără să te lungești pe pagini întregi. Azi vreau să vă vorbesc despre cum m-am angajat. La primul job 🙂 Da, deși sunt de doar jumătate de an aici deja sunt la al doilea job, din motive pe care le voi detalia în viitor. Până atunci vă propun să citiți mai jos despre pașii pe care i-am urmat după ce m-am hotărât că am nevoie de un loc de muncă în Germania.

Vreau să încep prin a vă spune că experiența fiecăruia va diferi în funcție de calificările fiecăruia. Există job-uri mai căutate și job-uri mai puțin căutate, și pentru necalificați există destul de multe joburi ce nu sunt neapărat ușor de găsit. Întrucât experiența mea cu joburi necalificate de genul construcții, curățenie etc. este destul de limitată, am doar un sfat pentru moment – NU vă aruncați la primul job ce vi se oferă! Din păcate există în continuare foarte dar FOARTE mulți țepari ce vor să profite de dumneavoastră. Cereți sfatul cuiva înainte să acceptați. Prieteni, rude, chiar și un avocat, dar faceți-o! Se cunosc destul de multe cazuri când oamenilor le-au fost promise câștiguri substanțiale pe muncă puțină (nu există așa ceva, să fim bine înțeleși) și apoi au fost batjocoriți, înșelați, umiliți. Este în primul rând datoria fiecăruia să se protejeze!

Acum să trecem la ce vă promiteam, și anume cum mai exact mi-am găsit eu de lucru în Germania, cum m-am angajat? Păi vreau să vă spun că nu a fost foarte ușor. În ciuda faptului ca am o diplomă de master, din păcate nu am profesat deloc în domeniul respectiv și anume managementul calității. Bună parte din cariera mea de 10 ani fără o lună s-a desfășurat în domeniul serviciilor, mai precis într-un call center pe un proiect de limba engleză. Nu tocmai de viitor ar spune unii dar este o experiență din care am învățat foarte multe și care m-a ajutat și ulterior. După ce am încheiat socotelile acolo, drumurile m-au dus către o firmă germană nou sosită în România, unde spuneam că am beneficiat de un training de 3 luni la München, loc unde mi s-a înfiripat dragostea pentru Germania. Ăsta a fost și primul meu contact serios cu industria automotive, domeniu în care activez și acum.

În momentul în care am decis că vreau să emigrez, după ce toate socotelile au fost făcute, familia pregătita psihic, prietena convinsă că este un pas ce ni-l dorim amândoi, au început căutările. Amândoi am început să căutăm. Întrucât aveam deja niște noțiuni peste medie de limba germană primul pas a fost să ne creem CV-uri actualizate în germană. Trebuie să precizez că inițial am aplicat la destul de multe posturi pe limba engleză, deoarece germanii duc și ei lipsă de personal calificat pe anumite domenii astfel încât au creeat destule anunțuri pe limba engleză orientate către cetățeni din afara Germaniei. Din păcate răspunsurile au fost mereu negative astfel încât am decis că ar fi mai bine să continuăm strict cu cele în germană. Zis și făcut. Odată CV-urile create, toate diplomele scanate, am pregătit niște modele de scrisori de intenție ( Anschreiben pe germană) și am început căutările. Apropo, în Germania se pune mare preț pe scrisorile de intenție. Pentru cine nu știe ce e cu ele, sunt niște texte de cam o jumătate de pagină până la o pagină A4 în care să vă descrieți fără prea mare detaliu experienta profesionala, câteva vorbe despre voi și despre ce v-a determinat să alegeți să aplicați la respectivul job. Eu am explicat un pic și de ce am ales Germania și am subliniat cât de mult m-aș bucura să am ocazia să locuiesc la ei în zonă, așa pentru efectul emoțional (da, contrar legendelor, și nemții au suflet). Exista câteva platforme internaționale online pentru joburi de tipul celebrului e-jobs, cum ar fiLinkedIn, BestJobs (nu este doar românesc, ci mai degrabă orientat pe toată Europa) precum și câteva site-uri de joburi folosite preponderent de germani cum ar fi XINGși Stepstone.de. De principiu, ar trebui să găsiți site-uri de genul ăsta pentru fiecare țară la care v-ați putea gândi, dar Linked In poate fi un început bun încât este destul de internațional. Ei bine am creeat conturi pe fiecare dintre aceste platforme și am început căutarea. Am stabilit cam care ar fi jobul ideal pentru mine și foarte important, cam în ce zonă aș dori să se afle. Germania este destul de mare și întrucât zburatul nu este activitatea mea preferata, mi-am dorit un job undeva în sud, ca sa pot veni cu mașina fără să fac o veșnicie pe drum până în România. Dar de menționat este că în Germania, majoritatea joburilor în domeniile IT și automotive sunt oricum în sud, în landurile Bavaria (cu ancore BMW și Audi) și Baden-Wuerttemberg ( cu ancore Daimler și Porsche). Bineînțeles sunt multe alte companii foarte cunoscute care provin din aceste zone. Puteți găsi harta zonelor de unde vin companiile nemțești pe site. Veți vedea o distribuție foarte inegală a acestora în teritoriu.

Dar sa revenim la subiect. Cum m-am angajat defapt? După cel puțin trei luni de căutări, după nenumărate CV-uri și scrisori de intenție trimise și după aproape la fel de multe refuzuri, a strălucit soarele pe strada noastră! Prima invitație la un interviu! Bașca, nici măcar nu a trebuit sa merg în Germania pentru asta, băieții au venit la Cluj, întrucât aveau planificate vreo 8-9 interviuri cu români. Interviurile au decurs normal, relaxat. Avusesem experienta interviului cu nemți la joburile anterioare și știam la ce să mă aștept. Prin urmare jobul a fost al meu. Primul pas a fost realizat. Aveam acum o ancoră, o posibilitate de a porni la drum, un job plătit decent deși se putea și mai bine, dar totuși se întâmplase în sfârșit și eram bucuros nevoie mare! Însă mai rămânea și ca prietena mea să își găsească un job. Întrucât povestea ei este de asemenea interesantă, o voi lăsa pe ea să o scrie aici pe blog în viitorul apropiat.

Concluzia la multele rânduri scrise mai sus este că trebuie să vă înarmați cu răbdare. Trebuie să fiți pregătiți să așteptați luni de zile răspunsuri. Uneori acestea pur și simplu nu vor veni, alteori vor fi negative deși în capul vostru erați convinși că sunteți 100% compatibili cu postul din anunț. De aceea este foarte important să planificați totul din timp. Nu vă așteptați ca de azi pe mâine să fiți angajați, nu vă demoralizați și nu vă pierdeți speranța. Asigurați-vă că aveți un CV beton, căutați un prieten sau pe cineva priceput în astfel de lucruri care să îl verifice, și folosiți-vă și de micul tutorial de pe site-ul nostru. Nemții țin foarte mult la prezentare și cred că nu numai ei. Gândiți-vă că e normal ca cineva să fie sceptic la persoane ce provin din afara țării lor și cel mai bun mod de a își face o primă impresie despre voi sunt aceste documente.

Pe curând!

P.S. Pentru cei care nu știu cum sa se comporte la un interviu cu străini, e foarte simplu: fiți voi înșivă. Nemții nu mușcă. Nici francezii sau belgienii. Sunt oameni, la fel ca noi, poate chiar mai apropiați de noi decât ar vrea ei să recunoască. Gândiți-vă că aveți un scop de îndeplinit, voi sunteți propria voastră marfă și trebuie să vă vindeți cât mai bine.