Cum am găsit chirie în Germania?

Cum găsesc o chirie în Germania? De ce este atât de greu? Sunt întrebări pe care și le pune fiecare om ce a încercat vreodată să caute locuință în Germania. Într-adevăr găsirea unei locuințe este o provocare, mai ales în marile orașe. Eu am reușit, cu puțin noroc într-adevăr, dar se poate.

Foarte important pentru început este să stabilești un buget, un număr minim de camere de care ai avea nevoie și o zonă convenabilă. Bugetul este cel mai important în mod evident, pentru că nu poți închiria ce nu îți permiți. Numărul minim de camere contează pentru că dacă ai un copil mic de exemplu, există destul de mulți proprietari care nu vor accepta să te muți la ei dacă ei oferă o cameră sau două, considerând că un copil are nevoie de propria cameră. Ca să vă ușurați treaba și mai mult, oricât de greu ar fi pentru cei dintre voi care aveți animale de companie, trebuie să aveți în vedere că mulți proprietari nu acceptă anumite specii sau rase de animale și astfel căutarea devine mai dificilă. Zona convenabilă se referă la faptul că ideal ar fi să vă căutați undeva unde aveți acces ușor la transport în comun către muncă/școală în primul rând. Chiar dacă aveți autoturism, sfatul meu este să vă orientați pe cât posibil către transportul în comun pentru că drumurile mai ales în și în jurul marilor orașe sunt aproape impracticabile la ore de vârf.

Căutarea poate să înceapă online. Există foarte multe portaluri de imobiliare, unele regionale și altele care acoperă toată Germania. Cele mai mari sunt www.immowelt.de și www.immobilienscout24.de Recomandarea mea este să îți faci cont pe fiecare dintre acestea, pentru că poți seta ușor filtre și alerte pentru locuințe potrivite pentru tine. Acestea au și variante plătite pentru cei cu dare de mână dar eu consider că nu este necesar. Ce este destul de IMPORTANT este să îți faci un fel de scrisoare de intenție, practic în câteva rânduri să formulezi în limba germană cine ești, de unde vii, câte persoane vor locui în apartament/casă și care este ocupația voastră. În Germania exista temuta SCHUFAcare este un fel de birou de credite și unde se înregistrează toate întârzierile la plăți și creditele bancare etc. Mulți proprietari care oferă apartamente cer acest certificat pentru a verifica dacă aveți datorii sau sunteți rău platnici, dar mulți dintre ei sunt înțelegători cel puțin cu nou veniții și nu vor cere la prima chirie. ATENȚIE sporită la tentativele de înșelăciune! NU plătiți niciodată avansuri sau garanții dacă nu ați vorbit cu proprietarul în carne și oase și NICIODATĂ fără acte semnate. Un scurt text despre cum să NU iți iei țeapă în timp ce cauți apartamente am scris aici.

Cu SCHUFA (sau fără) și cu scrisoarea de prezentare pregătite aplicați la cât mai multe locuințe care se încadrează în buget. Mulți nici măcar nu vor răspunde așa că e important să aplicați la cât mai multe cu putință.

Apoi există alte soluții care nu implică internetul dar care pot funcționa la fel de bine. În primul rând întrebați-vă prietenii, cunoștințele, colegii. Vin din nou cu recomandarea să NU apelați la necunoscuți mai ales pe grupuri de Facebook decât dacă ajungeți la disperare și nimic altceva nu a funcționat. Feriți-vă de țepari și țepe! Apoi puteți face bilețele de mărimea unei cărți de identitate în care să scrieți (în germană bineînțeles) că sunteți în căutarea unui apartament în zonă, număr de telefon și adresă de mail, pe care pur și simplu să le băgați în cutiile poștale dintr-un cartier în care v-ați dori să locuiți. Această metodă și cele enumerate mai sus sunt cele care vă vor garanta și cele mai bune prețuri. Există încă o variantă care este de recomandat doar dacă sunteți disperați și banii nu sunt o problemă.

Agențiile imobiliare (Makler) te pot ajuta să obții un apartament foarte rapid și ușor, dar comisioanele acestora sunt de multe ori foarte mari (2 sau chiar 3 chirii lunare) și sunt de evitat dacă aveți un buget limitat. Aceștia vă vor găsi probabil un apartament mai repede decât dacă căutați dumneavoastră dar costurile sunt pe măsură.

Eu personal am căutat, probabil vreo 2 luni. Am venit în Germania și m-am cazat într-un apartament pe perioadă limitată (auf Zeit wohnen) care a costat mai mult decât aș fi fost dispus să dau pe o chirie lunară dar am avut tot confortul necesar și mi-a oferit răgazul de care am avut nevoie ca să găsesc un apartament pe termen lung. Am căutat doar online, am renunțat la anumite zone cunoscute ca fiind destul de scumpe și am fost foarte insistent. Am trimis cât de multe mailuri am putut și am vizitat mai multe apartamente până am găsit ceva potrivit pentru mine. Sper ca acest text să vă fie de ajutor. Subiectul este destul de complex și ar fi multe de spus, dar este un subiect pe care îl voi detalia într-un episod din podcast-ul ce urmează să înceapă pe acest site. Dacă aveți nevoie de alte lămuriri, vă ajut cu drag. Nu ezitați să folosiți secțiunea de contact și voi încerca să vă răspund în cel mai scurt timp. Succes!