Cât de important este să știm limba locală?

Bine v-am regăsit! Azi vom răspunde la această întrebare deosebit de importantă și valabilă până la urmă indiferent de locul în care vrei să emigrezi. Cât de important este să cunoști limba locală? Este important sau te poți descurca și fără? Păi în primul rând depinde foarte mult de tine, de ce fel de job cauți și de cât de important este pentru tine să te integrezi.

Din punctul meu de vedere și din punctul de vedere al tuturor celorlalți expați cu care am dezbătut acest subiect indiferent de limba lor maternă concluzia a fost aceeași: nu este musai să vorbești limba perfect, dar este necesar să o cunoști cel puțin la nivel conversațional și ideal să poți comunica în mediul tău de lucru, adică să poți înțelege și să te poți exprima în limba locală la magazin și la serviciu. Nemții de exemplu apreciază foarte mult străinii care depun un efort pentru a le învăța limba, deoarece sunt și ei conștienți că nu este ușor de stăpânit. Astfel va fi un factor foarte important pentru integrarea ta. Nu te gândi în termeni de ”stau câțiva ani aici, fac niște bani și mă întorc în România, nu am nevoie să învăț nici o limbă”, pentru că este fundamental greșit! Gândește-te că ești în România și ai de a face cu un cetățean străin care nu vorbește o boabă de română dar cu care ești obligat să te înțelegi. Te-ai simți confortabil?

Un avantaj foarte mare și de care se vorbește foarte puțin spre deloc în cercurile de români de peste hotare pe care îl conferă învățarea limbii locale este acela de SIGURANȚĂ fraților! La ce mă refer? Ei bine să ne gândim că ai aterizat de curând în Germania și mâine începi serviciul. Ți-a fost ”aranjat” de un cunoscut în care nu știi încă dacă să ai sau nu încredere, undeva la un patron, iar tu vrei să îl întrebi pe acesta din urmă referitor la condițiile de muncă. Individul care te-a ”ajutat” traduce pentru tine și îi spune patronului te-miri-ce, iar apoi te asigură că nu ai de ce să îți faci probleme. La sfârșitul lunii te trezești că ai făcut ore suplimentare, ai lucrat în weekend și nu ai primit toți banii. Ce faci acum? Gândește-te că dacă cunoșteai la un nivel măcar de începător limba, nu i-ar fi fost nimănui ușor să te fraierească dar acum te afli într-o situație nedorită.

Citesc zilnic astfel de mărturii pe grupurile de Facebook și mă întristează foarte tare. Este atât de simplu să te ferești de astfel de situații învățând limba. Și este mult mai ieftin și mai ușor decât să plătești ulterior avocați sau mai știu eu ce care să îți rezolve problema. Deci să rezum: învățarea limbii locale, fie ea germană, franceză sau oricare alta te va ajuta să te integrezi, să comunici, să te descurci la locul de muncă și să beneficiezi de oportunități mai bune în țara în care vrei să emigrezi, dar mai presus de orice, îți oferă PROTECȚIE necesară în fața foarte multor oameni rău intenționați peste care poți avea neșansa să dai.

Așa că lasă lenea deoparte, dă-l jos pe ”NU” din brațe, și pune mâna și învață!! Iată niște link-uri utile unde poți începe încă dinainte să pleci din țară:

https://www.lingohut.com/ro/l59/%C3%AEnva%C8%9B%C4%83-limba-german%C4%83 – învață online fără profesor

https://www.dw.com/ro/%C3%AEnva%C5%A3%C4%83-german%C4%83/curs-de-limba-german%C4%83/s-2702 – o resursă foarte bună și gratuită pe care am folosit-o și eu cu succes.

https://www.goethe.de/ins/ro/ro/spr/kur.html – probabil cel mai renumit centru de învățare al limbii germane din România